Πρότυπο Κέντρο Φυσικοθεραπείας

Φυσικοθεραπεία κι εγκυμοσύνη

Somathesis pregnacy massage 750px 480px w 700x441Το σώμα της γυναίκας κατά την κύηση, και ιδιαίτερα μετά τον 3ο μήνα (μεγάλη προσοχή εως και τον τρίτο μήνα , αποχή απ´ολες τις δραστηριοτητες) αρχίζει και αλλάζει. Η μέση αυξάνει την λόρδωσή της (λόγο βάρους στη κοιλιακή χώρα-έμβρυο) , με αποτέλεσμα να διατείνονται οι σύνδεσμοι και οι μύες και πολύ συχνά να προκαλούνται οσφυαλγίες, ισχιαλγίες ή ιερολαγωνίτιδες. 
Καθώς το κέντρο του βάρους αλλάζει, το 50% των γυναικών εμφανίζει πόνο στη μέση μετά τον 6ο μήνα κύηση (οργανισμός εκκρίνει την ορμόνη ρηλαξίνη σε ποσότητα 10 φορές μεγαλύτερη του φυσιολογικού.). Άλλα σημεία που επιβαρύνονται είναι αρθρώσεις του ισχίου, τα γόνατα και η ποδοκνημική άρθρωση, λόγω της αύξησης του σωματικού βάρους και αλλαγή στάσης του σώματος , λόγω της ελάττωσης των διάφορων δραστηριοτήτων , αλλα ακόμη και λόγω υπερκόπωσης. Πόνοι, επίσης, ενδέχεται να παρουσιαστούν στη βουβωνική χώρα, στις γάμπες, ενώ πολύ συχνές είναι και οι κράμπες σε διάφορα σημεία των κάτω άκρων.bigstock Doctor examining and giving ph 178498762

Με τη φυσικοθεραπεία μπορεί να αποφευχθούν ή να ελαττωθούν αυτές οι ενοχλήσεις. Προϋπόθεση για να υποβληθεί η έγκυος σε φυσικοθεραπεία πρεπει να ειναι σύμφωνος και ο/η γυναικολόγος της και να μην ανήκει σε ειδικές κατηγορίες ασθενών. 
Τις ασκήσεις τις βγάζει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ο φυσικοθεραπευτής και Οχι κάποιος γυμναστής . Οι ασκήσεις είναι συνήθως ορισμένων μυϊκών ομάδων, που σχετίζονται με τον τοκετό, όπως ελεγχόμενοι ισομετρικοί κοιλιακοί των κάτω άκρων (καλό είναι οι ασκησεις να γίνονται σε δάπεδο) επίσης διαφραγματικής και ειδικής αναπνοής, που θα μπορούν να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια των ωδινών και της εξώθησης, διδασκαλία χαλάρωσης και, φυσικά, ενημέρωση γύρω από τον τοκετό. Επιπλέον διατάσεις των μυών της μέσης, υδροθεραπεία και ασκήσεις μέσα στο νερό, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αποδοτικές, χωρίς να αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνεύστικου .

 articles Staying Active during Pregnancy Best Exercise 345x214
Τονιζω ότι οποιοδήποτε προγραμμα πρέπει να γίνεται μετά το τρίτο μήνα της κύησης και καμία απόλυτος δραστηριότητα ως τον τέταρτο . Ούτε χορός , ούτε γυμναστήριο (προπάντων αυτό) ούτε καν επιτόπιο βάδην . Η έγκυος χρήζει άμεσης ηρεμίας και χαλάρωσης . 
Ρωτάμε τον ειδικό επιστήμονα για κάθε μας απορία (γυναικολόγο , φυσικοθεραπευτή , μαία ) δεν ακούμε γνώμες τρίτων ειδικά από άτομα που ασχολούνται με τη γυμναστική ερασιτεχνικά και δεν έχουν ιδέα πάνω στο τομέα υγείας . 
Η χρήση μηχανημάτων φυσικοθερα
πείας σε μια έγκυο καλό είναι να αποφεύγεται διότι το έμβρυο δε πρέπει να εκτεθεί σε καμια ακτινοβολία (ακόμη και κινητού τηλεφώνου ) . 

Επίσης μπορεί να γίνει μαλαξη , Pilates και ασκήσεις πυελικού εδάφους (kegel) .
Μετά την εγκυμοσύνη η φυσικοθεραπεία επιβαλεται για την επανένταξη της γυναίκας στη νέα πλέον της ζωή !

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΥΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ

 

                                                                                                        ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΥΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ
 
 logo dinamis
 
Η μυική δύναμη και η αντοχή αναπτύσεται μόνον όταν οι μύες φορτίζονται μ' επιβαρύνσεις μεγαλύτερες απο εκείνες που συνήθως αντιμετωπίζουν. Έτσι λοιπόν αν οι επιβαρύνσεις παραμένουν σταθερές δε θα έχουμε και αυξηση της δύναμης , γι αυτό το λόγο εχουμε τη διαμόρφωση της αρχής της επιβάρυνσης κι εφαρμόζεται σε όλατα προπονητικά προγράμματα. Για παράδειγμα αν ένας αθλητής σωματοδόμησης μπορεί και κάνει ασκήσεις δικεφάλων με 50 κιλά για 6 επαναλήψεις ,με τη πρόοδο της προπόνησεις θα μπορεί να σηκώνει το ίδιο βάρος για περισσότερες φορές. Για να είναι τα προπονητικά ερεθίσματα αποτελεσματικά και να προκαλούν πρόσθετη βελτίωση της μυικής δύναμης , το αρχικό φορτιιο πρέπει ν' αυξηθεί έτσι ώστε οι επαναλήψεις να περιοριστούν στο αρχικό επίπεδο. 
διναμι 2
 
 
Ένας άλλος τρόπος είναι με την αρχή της εξειδίκευσης 'οπου εκέι έχουμε μεγιστοποίηση της νευρομυικής απόδοσης για ΜΙΑ συγκεκριμένη κίνηση σημειώνεται όταν εφαρμόζεται η αρχή αυτή, δηλαδή όταν επιστρατεύονται κατα την προπόνηση οι σχετικές με τη κίνηση μυικές ομάδες. Να τονίσω πως σε αυτή την αρχή λαμβάνεται υπόψιν και το είδος της συστολής (ισομετρική , μυομετρική,πλειομετρική), η ταχύτητα της νυικής συστολής και το κινητικό πρότυπο δηλαδή η έκταση της κίνησης και η αρθρική γωνία στην οποία η κίνηση εκτελείται. για παράδειγμα όταν η προπόνηση γίνεται χωρίς επιβάρυνση αλλα με μεγάλη ταχύτητα τότε βελτιώνουμε μόνο τη ταχυτητα , όταν γίνεται με μέγιστη δυνατή επιβάρυνση τότε βελτιώνουμε τη ΜΕΓΙΣΤΗ δύναμη και όταν γίνεται με ενδιάμεσες επιβαρύνσεις (30%-60%) αυξάνεται τόσο η ταχύτητα όσο και η δύναμη με αντίστοιχη βελτίωση στη μυική ισχύ.
 
Επίσης έχουμε τα προπονητικά ερεθίσματα δηλαδη:
 
Ένταση ερεθίσματος , η μέγιστη βελτίωση της μυικής δύναμης επιτυγχάνεται με ένταση που αντιστοιχεί στο 40%-50% της μέγιστης ισομετρικής συστολής. Η βελτιωση αυτη διαφερει απο μυική όμαδα σε μυική ομάδα , για παράδειγμα στους καμπτήρες του αγκώνα ανέρχεται στο 3-4% (!). Η μυική δύναμη παραμένει αμετάβλητη όταν η ένσταση της άσκησης κυμαίνεται απο 20%έως 30% της μέγιστης μυικής δύναμης.
 
Διάρκεια ερεθίσματος , η διάρκεια της ισομετρικής συστολής που προκαλεί βελτίωση της δύναμης είναι περίπου 10-20% της μέγιστης διάρκειας της μεγιστης ισομετρικής συστολής (η οποία είναι 10 sec).H ένταση της προσπάθειας είναι η μέγιστη ειδάλλως αν δεν είναι τότε παρατείνεται ο χρόνος της συστολής (κραταμε περισσότερη ώρα).
Συχνότητα ερεθίσματος, βάση ερευνάς παρατηρήθηκε το εξής , πως η μυική δύναμη μπορεί να βελτιωθεί με μία μέγιστη ισομετρική συστολή διάρκειας ενος δευτερολέπτουκάθε ημέρα ,η άυξηση της διάρκεις τησ συστολής και της συχνότητας μπορεί να προκαλέσει άυξηση δύναμης όταν έχουμε ένα προγραμμα με  5 μέγιστες συστολές την ημέρα διάρκειας 6 sec η κάθε μια το οποίο πρόγραμμα γινόταν ανα 2 λεπτα.
 
Αλληλεπίδραση προπονητικών ερεθισμάτων , έρευνες έχουν δείξει πως μ ερεθίσματα δύναμης βελτιώνεται ταυτόχρονα και η αντοχή και με ερεθίσματα αντοχης βελτιώνεται και η δύναμη μολοωότι που στη δεύτερη περίπτωση η αυξηση της δύναμης είναι περιορισμένη. Αυτόσημαίνει πως αν κάποιος θέλει να κάνει αποκλειστικα αύξηση της δύναμης ή αντοχης  θα πρεπει να κανει ένα προγραμμα το οποίο βοηθα στην αύξηση της δύναμης αλλα θα έχει κι ευεργετική επίδραση για την αντοχή. Πρέπει να τονιστεί όμως πως στη περιπτωση οπου κάνουμε εφαρμογή ταυτόχρονα δύο διαφορετικών προγραμμάτων όπου το ένα αποβλέπει στην αύξηση δύναμης και το άλλο στην αύξηση της αντοχής , περιορίζεταιη μεγιστοποίηση των  αποτελεσμάτων.                                          
δυναμη
 
Οριακή δύναμη, ο χρόνος που χρειάζεται ένας μυς για να φτάσει στο όριο της δλυναμης του εξαρτάται απο την αρχική του δύναμη. Όσο χαμηλότερη είναι τόσο περισσότερος χρονος απαιτείται για την επίτευξη του ορίου δύναμης. Επίσης να τονίσω πως η βελτίωση της αρχικής δύναμης με την οριακή είναι αντοστροφος ανάλογες , δηλαδή όσο περισσότερο προσεγγίζει η αρχική την οριακή τόσο ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ θα είναι ο χρόνος βελτίωσεις της δύναμης.
 
Μυϊκή προσαρμοστηκότητα , είναι η ικανότητα του μυός να προσαρμόζεται στα κατάλληλα προπονητικά ερεθίσματα και  ν' αυξάνει τη δύναμή του  , αυτο εξαρτάται απο την μυική ομάδα , το φύλο , την ηλικία και την υπεριώδη ακτινοβολία.
Σε ότι αφορα την υπεριώδης ακτινοβολία έχει παρατηρηθεί πως τους θερινούς μήνες η μυική ανάπτυξη είναι μεγαλυτερη απ ότι στους φθινοπωρινούς και χειμερινούς και αυτό αποδίδεται στη διαφορά της υπεριώδους ακτινοβολίας.

 

Πως επηρεάζει η διατροφή τη φυσική αποκατάσταση μιας μυοσκελετικής κάκωσης σε ένα παιδί - έφηβο.

 

Πως επηρεάζει η διατροφή τη φυσική αποκατάσταση μιας μυοσκελετικης κάκωσης σε ένα παιδί - έφηβο. 
 
aidia kakwsi
 Με τον όρο κάκωση εννοούμε  το σύνολο των βλαβών των ιστών πού προκαλούνται ακαριαίως κατά τη στιγμή του ατυχήματος, από διάφορες μορφές μηχανικών παραγόντων, όταν αυτοί υπερβούν τη φυσική αντοχή των ιστών και των οργάνων. Οι τραυματισμοί (κακώσεις) ταξινομούνται σε ανοικτές και κλειστές.
Η κάκωση δεν αφορά μόνο οστά (όπως δυστυχώς συνηθίζεται ν' ακούγεται) αλλά και μύες τη γνωστή σε όλους μας θλάση (κάκωση μαλακών μορίων) όπου εκεί υπάρχει διακοπή της συνέχειας του ιστού.
Σ' αυτές τις περιπτώσεις η επιστήμη της φυσικοθεραπειας έρχεται να βοηθήσει τους ασθενείς οπου έχουν υποστεί τέτοιο τραυματισμό, μέσω των μεθόδων της κινησιοθεραπειας, laser, ultrasound, βραχεων κυμματων , ηλεκτροθεραπειας και πολλών άλλων οπου μπορούν να βοηθήσουν την άμεση αποκατάσταση αυτού.Το κάθε οστό έχει τη δική του βιολογική ηλικία και τη δική του ανάπτυξη , αυτό σημαίνει πως η ανάπτυξη του σκελετικού μας συστήματος δεν είναι ίδια με του μυικού όπου   σταματά ταυτόχρονα για όλες τις μυικές ομάδες σε μια συγκεκριμένη ηλικία (το ποσοστό ανάπτυξης εξαρτάται απο το γονότυπο του παιδιού) ,αλλά είναι διαφορετική σε κάθε οστό, για παράδειγμα το άνω τμήμα της κνήμης σταμάτα  στα 20 έτη ενώ το κάτω στα 18 , η σπονδυλική στήλη και το ιερό οστο στα 25 ενώ το ωλέκρανο στα 16 , όπως μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να συμπεράνει η αποκατασταση κακώσεων στη νεαρη ηλικία ΑΠΑΙΤΕΙ άριστη γνώση του φυσικοθεραπευτη γύρω από την ανατομία του παιδιού και εξαιρετική προσοχή για την αποφυγή τραυματισμών.
Σημαντικό όμως δεν είναι μονο η φυσιοθεραπευτική και ιατρική προσεγγιση του παιδιού - εφήβου αλλα και η διατροφη του . Ένα παιδι το οποιό δε τρέφεται σωστα , είτε λαμβάνωντας κακής  ποιότητας  θερμίδες απο ταχυφαγεία , είτε λαμβάνωντας μειωμένες, τότε η αποκατάστασή του θα είναι αργή και κακή διοτί ακόμη και οι τραυματισμοί πρεπει να θεραπευόνται άμεσα για να μην έχουμε αργότερα άλλες επιπλοκές. 
Για να ζήσει ένα κύταρρο και να μεγαλώσει , πρέπει να προσλαμβάνει θρεπτικές ουσίες και άλλες ουσίες απο τα γύρω του υγρά, όπως και στο σχηματισμό νέου ιστού μετα από κάκωση οπουοι ινοβλάστες περνούν σε μια εκρηκτική φάση και καθώς εφοδιάζονται με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά απο τα τριχοειδή δημιουργούν ένα πλέγμα απο ίνες κολλαγόνου απαραίτητο για την αποκατάσταση της δομικής συνέχειας των ιστών.
Η μητέρα και ο πατέρας θα πρέπει ν' ακούν με ευλάβεια το παιδίατρο τους και να μη κάνουν οτι πιστεύουν εκείνοι σωστό για το παιδί τους αλλά ν' ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του παιδιάτρου. Η  πρωτεΐνη ως γνωστόν η δομική ύλη των ιστών μας , όπως για παράδειγμα χρειάζονται τούβλα για να χτιστεί ένας τοίχος έτσι χρειάζεται και η πρωτεΐνη για ν αποκατασταθει ένας ιστός (οστίτης , μυικός κλπ) ,στη περίπτωση της κάκωσης το σώμα μας εχει ανάγκη για περισσότερη πρωτεΐνη απ ότι συνήθως , σε ότι άφορα τα οστά οι απόψεις διίστανται με μελέτες οι οποίες έρχονται σε αντίκρουση αναμεταξύ τους ,οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ πρόσληψης  πρωτεϊνών και οστεοπορωτικών καταγμάτων όμως αυτές δεν μπορούν να δείξουν ΑΝ υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Οι μελέτες έχουν μεικτά αποτελέσματα και είναι αντικρουόμενες. Κάποιες δείχνουν ότι χορτοφαγικές δίαιτες προστατεύουν από την οστεοπόρωση και άλλες ότι οι πρωτεΐνες χτίζουν πιο γερά οστά. Να σημειωθεί ότι οι μελέτες αυτές αφορούν την υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τα οστά καθώς το 20-22% της μάζας τους αποτελούνται από κολλαγόνο, έτσι η έλλειψη αμινοξέων στη διατροφή είναι καταστροφική. Επιπλέον, μελέτες που διερεύνησαν δίαιτες οι οποίες  πρόσφεραν ακόμη και το 30% της συνολικής ενέργειες από πρωτεΐνες  δεν βρήκαν αύξηση ασβεστίου στα ούρα. (η μελετη εγινε σε ενηλικες)
Τελικά η πρωτεΐνη βοηθά τα οστά; Η απάντηση είναι ΝΑΙ αλλά με μέτρο , το παιδί πρέπει να τρώει κρέας , πουλερικά , γαλακτομικα , αυγα. ψάρια και να μη γυρνάμε το κεφάλι σε αυτά , είναι λάθος αποκλειστικά η χορτοφαγία διοτι η πρωτεΐνες που προσφέρουν ειναι δεύτερης κατηγορίας με ελλειψη των βασικών αμινοξεων τα οποια ειναι αναγκαια για την αναπτυξη του παιδιου αλλα και την επουλωση κακωσεων , καθως και η σογια ανοικει στη δευτερης ποιότητας πηγη πρωτεινης . Ενα αλλο επίσης σημαντικό είναι η ποσότητα , στη χορτοφαγία η ποσοτητα πρωτεινης που βρισκεται ειναι ελάχιστη εν σύγκρισή με αυτη στο κρεας. Eίναι γνωστό στους περισσότερους ότι το ασβέστιο είναι απαραίτητο για το χτίσιμο γερών οστών - ιδιαίτερα κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία, όταν ο σκελετός αναπτύσσεται. Αποτελεί το 1,5% του βάρους του σωματός το 99% βρίσκεται στα οστά και το υπολοιπο 1% στα δόντια , το πλάσμα του αίματος και το δέρμα. Μαζί με το φόσφωρο συμβάλει στην οστεοποιησει και είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της λειτουργικοτητας των κυττάρων. Με μέτρο η σοκολάτα! Oρισμένα τρόφιμα, όπως η σοκολάτα, το κακάο, αλλά και το σπανάκι και τα γογγύλια, περιέχουν οξαλικά οξέα, που παρεμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Στην κατανάλωση κρέατος έχει παρατηρηθεί ότι η απώλεια ασβεστίου σε όσους καταναλώνουν κρέας με μέτρο είναι της τάξεως των 37 mg την ημέρα, ενώ σε όσους τρώνε καθημερινά κρέας αγγίζει τα 137 mg. Oι ειδικοί, λοιπόν, συμπεραίνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση κρέατος μπορεί να προκαλέσει απώλεια ασβεστίου. Από την άλλη μεριά, όμως, η μετρημένη κατανάλωση κρέατος, καθώς και άλλων πηγών πρωτεΐνης, είναι απαραίτητη για το χτίσιμο γερών οστών! Το όριο που προτείνουν οι ειδικοί, λοιπόν, είναι έως 4 μερίδες κρέας την εβδομάδα και τρεις μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα. ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ ρωταμε το ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ ΜΑΣ!
poutsa mpala kai trampala
 
Επίσης στη διατροφη του παιδιου πρέπει να υπάρχει καλής ποιοτητας υδατανθρακας (ρυζι , γλυκοπατατα, μακαρονια ζεας,φρούτα κλπ) , οχι λευκο ψωμι , γαριδακια, κρουασάν και οτιδήποτε αλλο περιεχει λευκο αλεύρι , διοτι το παιδί λαμβάνει κακες θερμιδες που το μονο που κανει ειναι να μη το βοηθαει , το λιπος ειναι επισης αναγκαίο στη διατροφή και μάλιστα το καλό λίπος ( ελαιόλαδο, ψαρια κλπ) οχι βούτυρο και κορεσμένο ( ειναι αναγκαία σε μικρές ποσότητες λογο των βιταμινων A,D,E,K) , ο λόγος που αναφέρω τους υδατανθρακες και το λίπος ειναι επειδη το σωμα μας οταν δε βρισκει επαρκή υδατανθρακα , ναι μεν αυξανει την αυξηση καυσης του λιπους, αλλα ποτε δε φτανει σε ποσοστο 100%  αυτου απενταντιας αφηνει ενα μικρο ποσοστο καύσης στη πρωτεινη. Θα δώσω ενά απλο παραδειγμα στις μητέρες αλλα και μπαμπαδες που διαβαζουν αυτο το αρθρο, ο υδατανθρακας  και το λιπος ''καιγεται'' οπως ενα κουτσουρο ενω η πρωτεινη οπως μια χαρτοπετσετα, ειναι πολύ εύκολο ν' αντιλήφθεί κάποιος πως εστω και το 2-3% καυσης πρωτεινης απο το σω μα μας όταν αυτο δε βρίσκει υδατανθρακα ειναι αρκετα μεγάλο ,έχοντας ως αποτελεσμα να γινεται ενεργεια και οχι δομικη υλη !
Όλα τα παραπανω θα τα ρυθμισει ΜΟΝΟ ο παιδιατρος στο παιδι και κανεις άλλος , σε οτι αφορα τις αναλογιες τροφων και το είδος των τροφων , όπως κι επισης αρκετές φορες είναι απαραιτητη η χρήση συμπληρωματων διατροφης , κάτι το οποιο αποφασίζει ο παιδίατρος, όταν ο ασθενης δεν ειναι σε θεση να σιτίζεται κανονικα. Ένα αλλο επισης σημαντικο που πρεπει να προσεχουν οι νέες μαμαδες είναι οι πρόσληψη βιταμινών για τα παιδια , να ξεκαθαρισουμε πως οι βιταμίνες δε δινουν ενέργεια αλλα βοηθούν με τη σειρα τους στην αποκατασταση ιστων και ειναι οδηγοι πρωτεινοσυνθεσης , οποτε ποτε καμια μαμα μη δώσει χωρις την έγκριση του παιδιάτρου βιταμίνες στο παιδι της επειδη νιώθει κουρασμένο, απεναντίας θα πρεπει ν ακολουθεί σωστα τις οδηγίες του διοτι μονο ο παιδιατρος γνωριζει αριστα τις αναγκες του παιδιου - εφήβου .

 

Διατάσεις

diataseis 600x300 141172 463914
Οι διατατικές ασκήσεις διαιρούνται σε τρεις κατηγορίες:
-τη βαλιστική μέθοδο
-τη στατική μέθοδο 
-την ιδιοδεκτική νευρομυική διευκόλυνση
 
 Με τις διατάσεις οι μύες και οι σύνδεσμοι πρεπει να επιβαρύνονται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε τα ελαστικά τοιχεία των μαλακών μορίων να διατείνονται λίγο περισσότερο απο το φυσιολογικό τους μήκος χωρίσ όμως ναπροκαλείται βλάβη σε αυτούς.
Οι ιδανικές επαναλήψεις για κάθε μυική ομαδα ειναι 3 και η κάθε μια να διαρκει απο 40 εως 60 δευτερόλεπτα για την ενεργοποίηση των σωματίων golgi και της μυικής ατράκτου ετσι ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη μυική χάλαση ,  περισσοτερες επαναλήψεις δε θα προκαλούσαν μεγαλύτερη παραμόρφωση των μαλακών μορίων. Ας δούμε ξεχωριστά τη κάθε μέθοδο.
 
 Η βαλιστική τεχχνική είναι η αρχαιότερη απ τις υπόλοιπες σε αυτη πραγματοποιούνται συνεχείς κάμψεις των συναγωνιστών μυών που σκοπό έχουν να επιφέρουν απότομη διάταση των ανταγωνιστών μυών. Δυστηχώς όμως το μόνο που επιφέρει αυτή η τεχνική είναι η αύξηση της τροχιάς των αρθρώσεων (ευκαμψια) και δε διαρκεί αρκετά δευτερα η κάθε επανάληψη έχοντας  ως αποτέλεσμα να μην απενεργοποιούνται τα σωμάτια golgi,γι αυτό κι έχει εγκαταληφθει απο τους ειδικούς.
 
 Η στατική μέθοδος είναι η περισσότερο χρησιμοποιούμενη διότι η κάθε επανάληψη διαρκεί περίπου 40 δευτερα , γίνονται περίπου 3-4 επαναλήψης , έχοντας ώς αποτέλεσμα την ενεργοποίηση της μυικής ατράκτου και των σωμάτιων golgi με αποτέλεσμα την πρόκληση αντανακλαστικής χάλασης των διατεινόμενων μυϊκών ομάδων.
 
 maxresdefaultΗ μέθοδος της ιδιοδεκτικής νευρομυικής διευκόλυνσης (p.n.f) έχει να κάνει με τη σύσπαση-χάλαση. Πρόκειται για ένα συνδυασμό μυϊκών συσπάσεων και χαλαρώσεων αμφοτέρων των συναγωνιστών και ανταγωνιστών μυϊκων ομάδων. Η σύσπαδη διαρκει 10 δευτερα όπως αντίστοιχα και η χάλαση. Σε αυτη τη μέθοδο το ατνητικό είναι πως χρειάζεται ένα δευτερο άτομο και κατα προτίμηση να είναι φυσικοθεραπευτης διότι αυτη η μέθοδος εφαρμόζεται απο φυσικοθεραπευτες για την αποκατασταση ενός ασθενη , οπότε καλό είναι ο παρτενερ μας να είναι επιστήμων υγειας με την ειδικότητα του φυσικοθεραπευτή (όχι καποιου βοηθού αλλα κανονικού φυσικοθεραπευτη). Η μέθοδος P.N.F θεωρείται μέχρι στιγμής η καλύτερη για τις διατάσεις.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ

kakvseisΗ  αθλητική κάκωση είναι αποτέλεσμα πολλαπλών και σύνθετων επιδράσεων που οφείλονται σε ενδογενείς κι εξωγενείς αιτίες, οι οποίες σε κάποια στιγμή προκαλούν τη κάκωση κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Ενδογενείς αιτίες: φυσικά κατάσταση του αθλητή, ευλυγισία , αρμονία μυϊκού συστήματος ,ασταθή άρθρωση , δυσμορφία σκελετικού συστήματος  ( σε αυτές τις αιτίες ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να παρέμβει προληπτικά)

Εξωγενείς αιτίες: είδος αθλήματος, κανονισμοί που διέπουν το άθλημα, καιρικές συνθήκες, κατάσταση αγωνιστικού χώρου κλπ

Εφόσον γίνει η κάκωση μας ενδιαφέρουν δυο σημεία, το πρώτο είναι η χρονική περίοδος αποκατάστασης της κάκωσης και το δεύτερο είναι η επιστροφή του αθλητή στην ενεργό δράση.

Η θεραπεία των αθλητικών κακώσεων καθίσταται ευκολότερη και αποτελεσματικότερη σε σχέση με άλλους ασθενείς λόγο διαφόρων φυσιολογικών πλεονεκτημάτων όπως η ηλικία, η υψηλότερη ουδός του πόνου και η μορφή της κάκωσης αν είναι οξείας η από υπέρχρηση (στην οξεία φάση είναι ταχύτερη και με καλύτερα αποτελέσματα η θεραπεία) σε οξεία μορφή έχουμε περίπου 70% και σε υπέρχρηση 30%.

Οξείας μορφής: δυνάμεις που ασκούνται άμεσα στους ιστούς (στροφικές, διατμητικές, εφελκυσμού) είτε ακόμη και από άμεση πλήξη μεταξύ αντιπάλων.

Από υπέρχρηση: συσσώρευση μικροβλαβών από επαναλαμβανόμενα φορτία τις οποίες ο οργανισμός δε προλαβαίνει να επουλώσει.

Γενικά μέτρα πρόληψης των κακώσεων:

Προθέρμανση η οποία βελτιώνει την ελαστικότητα των μυών, απομακρύνει τα υποπροιόντα του οργανισμού, αυξάνει τη ταχύτητα νευρικών ώσεων καθιστώντας τη λειτουργία των προστατευτικών αντανακλαστικών περισσότερο αποτελεσματική.

ΜΕΤΑ τη προπόνηση (νέες έρευνες έδειξαν πως πριν τη προπόνηση η διατάσεις φέρνουν αρνητικά αποτελέσματα σε ότι αφορά τη δύναμη και αντοχή) πολύ καλές οι διατάσεις οι οποίες πρέπει να υπερβαίνουν τα 10 δευτερόλεπτα (45'' το ιδανικό) σε κάθε μυϊκή ομάδα και να γίνονται 3 με 4 επαναλήψεις maximum διότι με σωστές διατάσεις αυξάνεται το εύρος κινητικότητας των αρθρώσεων, αυξάνεται η αντοχή μυϊκών και συνδετικών ιστών κι ελαττώνεται η μυϊκή τάση που προκαλείται από τη προπόνηση.

Επίσης πολύ σημαντικό για τη πρόληψη κακώσεων είναι η σωστή εφαρμογή των κανόνων του κάθε αθλήματος και να υπάρχουν σωστές αγωνιστικές επιφάνειες έτσι ώστε να μειώνονται κι άλλο οι πιθανότητες τραυματισμού.

Σε επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε περιληπτικά για την αποκατάσταση ενός τέτοιου τραυματισμού.Το κέντρο μας είναι συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΠΥ


Copyright © 2012 Κέντρο Φυσικοθεραπείας Γεώργιος Γρηγ. Μελάς All rights reserved.
Προώθηση Ιστοσελίδων και Κατασκευή Ιστοσελίδων από Design Solutions